Plenty of progress can be seen at Tayport’s new Community Hub, The Larick Centre, in Shanwell Road

This new multi-purpose building is transforming the 3-acre site of the long derelict former Abertay Steel Works

It is expected to open on Monday 24 February 2020!

For several years Tayport Community Trust has been consulting local people and community groups.  Theirs ideas were used to develop ambitious plans for a versatile community building.  It will be used for sports, arts, community meetings and events, tourism and business, and have an additional cafe and camp site.  Over £2.8M in capital funding was raised, through a number of very generous grants and donations.  The project has evolved from the original campaign for a local sports centre led by Tayport Sports Action Group when local residents raised the very impressive sum of £54,540.

The aim is to make a real difference to Tayport people of all ages and abilities through new opportunities to enjoy sport, health and well-being activities, workshops and learning.  The Larick Centre’s flexible and accessible spaces have been designed to meet a diverse range of interests and needs.  For example there will be a ‘Changing Places’ toilet for people with complex disabilities and their carers.

The Larick Centre will be run as a social enterprise, bringing local people together to make and influence local decisions, and creating new jobs and volunteering opportunities.  It will draw on the skills of volunteers and staff in Harbour Café and Tayport Community Garden.

It will also be an outdoor activity centre and information point for visitors to Tayport, Tentsmuir Nature Reserve and Beach and the new Dundee Quayside including V & A Design Museum.  Work on a camp site close by is planned for 2020.  Increased visitors to this lovely part of the world should help generate income and employment in Tayport.

If you are interested in using this space or would like to volunteer please contact our Project Coordinator, Yvonne Wynia

The plan was based on:

  • Budget
  • Extensive Consultation
  • Workshops
  • Building regulations
  • Funders requirements

This is what it is going to look like, based on the consultation and plan.

Click on the plan to see a larger image